Pirmadieniais-penktadieniais 7:00-15:00
Kas yra Qi
Qi yra pagrindinė mūsų kūno medžiaga ir varomoji jėga. Ji yra tarsi mūsų kūno degalai. Qi dėka mūsų kūnas gali atlikti tam tikras funkcijas.
Paprastai Qi verčiame kaip "energiją". Ji yra funkcijų aktyvatorius, ji yra mūsų kūno šilumos šaltinis, jos jang dalis sudaro aplink mus apsauginį apvalkalą ir yra mūsų imuniteto dalis, ji reguliuoja kraujo tekėjimą ir sulaiko kraują kraujagyslių sistemoje, ji atsakinga už medžiagų apykaitą, t. y. medžiagų apykaitos funkcionavimą, ir aprūpina mūsų kūną maistinėmis medžiagomis, kurios palaiko jo funkcionavimą ir regeneraciją.
Daugiau apie Qi funkcijas rasite čia.
Mūsų Qi kokybei įtakos turi iš protėvių perimtos esencijos kokybė ir stiprumas, maisto, kurį valgome, kokybė ir oro, kuriuo kvėpuojame, kokybė. Taip pat organų, gaminančių Qi iš maisto ir oro, stiprumas.
Qi gali trūkti visame organizme arba atskiruose organuose.
Tipiški bendro Qi trūkumo simptomai yra šie:
Kai kalbame apie Qi trūkumą, paprastai turime omenyje blužnies Qi trūkumą. Tačiau Qi gali trūkti ir daugumoje kitų organų - plaučiuose, tada sunkiau kvėpuojame, inkstuose, tada kyla šlapimo nelaikymo problema, širdyje, tada galime turėti aritmijos problemų ir t. t.
Pagrindiniai blužnies qi trūkumo simptomai yra šie:
Bendrieji principai
Mityba turėtų stiprinti blužnies qi gerai paruoštais, paprastais patiekalais, kurių sudėtyje yra palyginti nedaug ingredientų. Mitybos pagrindą sudaro sudėtiniai angliavandeniai, papildyti nedideliu kiekiu aukštos kokybės baltymų ir lengvai virtų daržovių. Maistas turėtų būti šviežias, malonus akiai ir skoniui, pageidautina, kad jis būtų gaminamas iš vietinių sezoninių produktų.
Nors visi maisto produktai turėtų būti termiškai apdoroti, nerekomenduojama jų pervirti, kol jie taps sudrėkę. Žalias lapines ir švelnias daržoves, pavyzdžiui, brokolius ir pupeles, reikia virti tik lengvai, o šakniavaisiai ir grūdai išlaikys savo formą, tekstūrą ir Qi net ir po ilgo lėto virimo.
Virškinimo procesas prasideda burnoje, todėl maistą reikia kruopščiai kramtyti ir lėtai ragauti. Maistu reikia mėgautis. Griežta ar monotoniška mityba kenkia blužniai.
Maisto paruošimas
Vien maisto paruošimas gali turėti didelę įtaką bendrai Qi kokybei ir teigiamam maisto poveikiui. Savaime suprantama, kad su meile ir malonumu paruošti patiekalai yra skanesni už pirktus parduotuvėse arba paruoštus paskubomis ar su pasibjaurėjimu. Tai dažnai tampa kliūtimi, nes ne visi mėgsta gaminti ar turi laiko. Vis dėlto laiko ir pastangų skirti sau ir pamaitinti save yra svarbi gydymo proceso dalis.
Savaitgaliais skirti laiko tirštoms ir maistingoms sriuboms, daržovių ir mėsos sultiniams bei troškiniams ruošti ateinančiai savaitei - tai būdas aktyviai įsitraukti į blužnies stiprinimo procesą. Taip elgdamiesi pagerinsite ir savo psichinę savijautą, kuri taip pat naudinga blužniai.
Draudžiami maisto produktai
Norint sustiprinti blužnies qi, svarbu:
Proporcinga maisto sudėtis esant Qi trūkumui
Pagrindinė suvartojamo maisto dalis turėtų būti angliavandeniai (40-60 %), likusią dalį - virtos daržovės (30-40 %) ir geros kokybės baltymai (10-20 %). Tai ypač svarbu ankstyvaisiais gydymo etapais. Stiprėjant blužniai, žinoma, galima pridėti kitų mitybos elementų. Tačiau, esant didesniam drėkinimui, reikėtų atidžiai stebėti suvartojamų angliavandenių kiekį. Jei blužnis jau sustiprėjo arba jei gyvenate karštame klimate, galima pridėti mažesnį kiekį lapinių daržovių (sumuštiniams ir pan.).
Vienas iš geriausių maisto produktų, padedančių Slezinai atstatyti jos Qi, gali būti ryžių košė congee (spurgų košė).
Tai ilgai virta ryžių košė. Paprastai ryžiai verdami su vandeniu santykiu 1:9. Congee gali būti pagardinta įvairiais ingredientais.
Daugiau įkvėpimo, kaip pasigaminti congee ryžių košę, rasite šiame recepte.